Yin Yang Nedir ve Neyi Temsil Eder? Raikou Europe Yin Yang ın neresinde?
Yin Yang felsefesi, Çin kültürünün önemli bir parçası. MÖ 12. yüzyılda kurulan Zhou Hanedanlığı’nın zayıflayıp küçük devletlere bölündüğü ve bu devletlerin savaşmaya başladığı dönemde Çin’de ortaya çıkan kaos ortamı, insanları felsefeye yönlendirdi. Çin’deki derin felsefi yaklaşımlar da bu sayede gelişti. En az 3000 yıllık olan ve kadim Çin felsefelerine ilham olan “I Ching” isimli kitap, Çin bilgeliğinin temelini anlatırken dört ana kavram kullanıyor: boşluk, varlık, Yin Yang ve değişim. I Ching’e göre boşluk, evrenin varlıktan önceki ilk hâli ve tanımlanması mümkün değil. Varlık ise evrenin boşlukta bir girdap hâlinde dönmesi ve o kaos içinde yoğunlaşması ile oluşmuş.
Evrenin boşlukta bir girdap hâlinde dönmeye başlamasının bir sebebi var: Yin ve Yang’ın enerjisi.
Birbirine çok yakın olan ama asla kesişmeyen bu iki enerji arasındaki hem itici hem çekici güç, boşluktaki girdabı oluşturmuş. Dolayısıyla tüm evren, bu iki gücün yani zıtlığın enerjisini taşıyor. I Ching’deki en önemli kavramlardan biri olan değişim ise Yin ve Yang’ın kendi aralarında azalıp artmasının bir sonucu. Zıt kuvvetler arasındaki enerji, sürekli değişebilir. Evrendeki her şey, bir değişim ve dönüşüme tabi.
I Ching’den ilham alan ama farklı yönlere doğru gelişen Konfüçyüsçülük ve Taoculuk gibi birçok Çin felsefesi var.
Konfüçyüs, huzur içinde yaşayabilmek için kaosun bitirilmesi ve bir toplum düzeni yaratılması gerektiğini savunuyordu. Lao Tzu ise katı düzenlerin insan tabiatına göre olmadığını, eskiden olduğu gibi küçük insan topluluklarının kurduğu köylerde bağımsız yaşamanın daha uygun olacağını öne sürüyordu.
Taocu felsefe, Lao Tzu’nun fikirleri üzerinden filizlendi. Lao Tzu; “Tao Te Ching” adlı kitabında varlık, uzun, kolay, sıcak ve aktif gibi kavramları Yang olarak kabul ediyordu. Yokluk, zor, kısa, soğuk ve pasif gibi negatif kavramlar ise Yin’di. Evrendeki varlık-yokluk, uzun-kısa, önce-sonra, zor-kolay gibi tüm zıtlıkların birbirini tamamladığı; birbirleri sayesinde anlam kazandığı fikrini işliyordu. Evrenin özündeki kaosun doğal akışına uyum sağlamak gerektiğini savunan Taoculuk’un kökleri çok daha önceki yüzyıllara dayansa da popülerleşmesi MÖ 3. yüzyılda Çin’de kurulan Yin Yang Okulu sayesinde oldu. Okulun kurucusu Zou Yan, yaşamın beş aşamadan geçtiğini savunuyordu: ateş, su, hava, toprak ve odun. Bu aşamalar, Yin Yang ilkelerine göre sürekli değişiyordu. Evrenin özündeki değişimi sağlayan bu ilkeler, Yin Yang felsefesinin de özü olduğu için onlara kısaca değinelim.
Yin ve Yang’ın iki farklı kutup olduğuna değinmiştik. Evrendeki tezahürleri olan sıcak-soğuk, gece-gündüz, karanlık-aydınlık gibi kavramların arasındaki karşıtlık; Yin Yang’ın birinci ilkesi. Çünkü evreni var eden girdabın sebebi bu zıtlık.
Bu ilkeyi de yine Yin ve Yang’ın hayatımızdaki tezahürleri üzerinden açıklayalım. Hüzün ve mutluluk, tamamen karşıt iki duygu olsa da var olabilmek için birbirine ihtiyaç duyar. Hüznün olmadığı bir hikâyede mutluluk sıradanlaşır. Hüzün bittiğinde mutluluk, mutluluk sona erdiğinde ise hüzün ortaya çıkar. Tıpkı gece ve gündüz gibi.
Yin ve Yang arasındaki dengenin korunması için biri artarken diğeri azalmak zorunda. Aydınlık artmaya başladığında karanlık azalır ve aydınlık azaldığında karanlık çoğalarak geri döner.
Yin Yang işaretinde siyahın üzerindeki beyaz nokta ve beyazın üzerindeki siyah nokta, bu ilkeyi temsil eder. Lao Tzu; Tao Te Ching’te Yin Yang sembolünün siyah kısmını, yani Yin’i pasif, gizemli ve dişil olarak tanımlar. Yang ise aktif, görünür ve eril özellikler taşır. Evrende zıtlığın ve tamamlanışın en açık örneklerinden biri olan kadınlar ve erkekler, birbirlerinin karakteristik özelliklerini doğuştan barındırır.
Bu ilkeyi doğuran, Yin ve Yang’ın göreceli oluşu. Sıcak; hepimiz için aynı olmadığı için kendi içerisinde ılık, yakıcı gibi derecelerle tanımlanabilir. Aynı şekilde soğuk da sıcağın alt kutuplarının karşıtı olan serin ve dondurucuyu içinde saklar. Bu alt kutuplar da Yin ve Yang’ın sonsuz sayıdaki tezahürleri arasında.*
Şirketimiz Raikou Europe 2004 den beri Almanyada ve Asyada Raikou ismiyle hizmet vermektedir. Fakat 2022 de Türkiyede açılan bu e ticaret firması için bir kültürel arka plan oluşturmayı hedefledik.
Yoğun tartışmalar ve fikir alışverişinden sonra çıkaracağımız ilk koleksiyonumuzun Yin Yang olması gerektiğine karar verdiğimizde aklımızda; hem asyada hem avrupada hemde Türkiyede hizmet veren bu marka için ortak yolu ancak yin yang dengesi ile bulabiliriz vardı.
Yin Yan koleksiyonumuzdaki ürünler açık ve koyu dengesi göz edilerek semboller ve simgelerden oluşan dokumalarıyla sizler kullanıcılarımız için sade ve modern bir tasarım anlayışıyla yaklaştık. Sizin beğenilerinize sunacağımız bu koleksiyon ve diğer ürünler için şimdiden çok heyecanlıyız.
*Bu yazı Mibosowellbeing sitesinden alınmıştır.
https://mibosowellbeing.com/yin-yang-nedir-ve-neyi-temsil-eder/