Kedinizin Psikolojisini Anlayın!

Kedinizin Psikolojisini Anlayın!

 

Kedinizin sadece yaşına ve vücut durumuna göre doğru mamaya ve egzersize ihtiyacı yoktur; duygusal beslenme ve kedi bakımı da bir kediyi mutlu tutmanın en önemli parçalarından biridir.


Kedinizin duygusal ihtiyaçları kişiliğine, yaşına ve yaşam tarzına bağlıdır. Örneğin, kediniz zamanının çoğunu veya tamamını içeride geçiriyorsa, duygusal refahı için kedi bakımı sağlamanız konusunda size daha fazla güvenebilir. Böylesine zeki ve duygusal açıdan sofistike bir evcil hayvanı mutlu tutmak, özellikle kediniz kendi doğal içgüdülerini dışarıda kendi başına hayatta kalmak için kullanmıyorsa, biraz çaba ve hayal gücü gerektirebilir.

Kedi Psikolojisi


Kediniz bir şey yaptığında (örneğin avlanmak), muhtemelen bir tür ihtiyacı karşılayacaktır. Kedi psikolojisinin üç temel 'olumlu sistemi' (ihtiyaç türleri) şunlardır:

  • Ödül arayan (veya sadece 'arayan') sistem
  • Bakım sistemi
  • Oyun sistemi

 

Ödül Arama Sistemi

Kısacası, kedi psikolojisindeki 'ödül arayışı', onlara yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçları bulma motivasyonunu verir. Onları hayatta tutan şeyin bu olduğunu söyleyebilirsin! Tıpkı bizim gibi, ödül arayışı da kedinizi güneşli bir yerde oturmak ve insanlarla oynamak gibi keyifli duygular aramaya yönlendirir. Hayatta kalmak için bunların hiçbirini yapmalarına gerek yok, ama zevkli duygular uyandırdığı için kesinlikle onlar için ödüllendirici.

Kediler yiyeceklerini avlamak için evrimleşmişlerdir, ancak siz onları dengeli beslenmeyle beslediğiniz için kedinizin bunu şimdi yapmasına gerek yoktur. Ancak, kedinizin beyni ve duygusal sistemi hala avlanmak için tasarlanmıştır! Bu nedenle, kedinizle ilgilenirken, hayal kırıklığına uğramamaları için bu davranışı ifade etmelerine izin vermeniz önemlidir.

Kemirgenleri gerçekten avlamak yerine (ki zaten yapabilirler), kediniz onları kovalamaya ve saldırmaya teşvik eden oyunların keyfini çıkaracaktır. Örneğin kediler için tasarlanmış hareketli oyuncaklar ve oyun ile dolu katmanlı evler, onların bu davranışı gerçekleştirmelerini ve ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacaktır. Oynarken evcil hayvanınızın "gözü sabitle-kovala-yakala-ısır-öldür" davranışını görebileceksiniz! Oyun dolu katmanlı ev ihtiyacınızı, sitemizde kedilerin davranışları ve psikolojileri düşünülerek tasarlanan farklı modellerde beğeninize sunulmuş tırmalama ve tırmanma modüllerinde bulabilirsiniz. Editörümüzün ürünler hakkındaki önerisine buradan ulaşabilirsiniz. 

Birlikte bu oyunlara katılmak, evcil hayvanınızla bağ kurmanın eğlenceli bir yolu olmanın yanı sıra yaygın davranış problemlerini önlemeye de yardımcı olabilir. Hala kedinizi nasıl mutlu edeceğinizi ve bu davranışı nasıl tatmin edeceğinizi merak mı ediyorsunuz? Kedinizi günde birkaç kez olta oyuncaklarını ve toplarını kovalaması için uyarmak, başlamak için harika bir yerdir ve ayrıca diğer dost kedileri ve hatta oyundaki aile köpeğini takip etmekten ve kovalamaktan keyif alabilirler!

 

Bakım Sistemi

 

"Bakım sistemi", memelilerde ebeveynleri yavrularına bağlamaya yardımcı olmak için gelişti, böylece ebeveynler içgüdüsel olarak çocuklarını diğer tüm hayvanlardan çok daha uzun süre önemsiyor ve besliyor. Bu, hayatta kalmaları için iyi şeyler anlamına gelir ve bu güne kadar kedilerde yaşamaya devam eder.

Bakım sistemi ayrıca memelilere - biz dahil - her türlü başka ilişkiye sahip olma yeteneği sağlar. Kediler, yetişkin olduklarında bile dost canlısı, yavru kedi benzeri bir bağımlılığı sürdürmek üzere evrimleşmişlerdir. Bu, özellikle dışarıda olduklarında ve sahipleri tarafından kucaklanıp bakıldıklarında, dışarıda çok bağımsız ve kendine güvenen avcılar olmalarına rağmen doğrudur!

Bazı yetişkin kediler, diğer kedilerin arkadaşlığını severken, diğerleri onları görmezden gelir. Diğerleri kendi bölgelerini diğer kedilerden bile koruyabilir - her biri farklıdır. Bunu yapan kediler doğal olarak daha yalnızdır ve sizin gibi sevgi dolu bir sahipleri olduğu sürece son derece mutludurlar.

Mutlu bir kedinin ve onlarla iyi bir ilişki sürdürmenin sırrı, sevginizi göstermek için onları kovalamak değil; bu sadece onları alarma geçirebilir ve sizden uzaklaştırabilir. Bunun yerine, mutlu bir kedinin belirtilerine ve kedi dostunuzun ilgi ve fiziksel temas taleplerine mümkün olduğunca karşılık verin, bol bol kucaklama, nazikçe tımarlama ve okşama sağlayın.

 

Oyun Sistemi

 

"Oyun sistemi" tam da göründüğü gibi - kedilerin oynama ihtiyacı ve bunu yaparken iyi olmaları için ihtiyaç duyacakları avlanma gibi şeylerde pratik yapmaları! Bu, kedinizin çöplüğündeki diğer yavru kedilerle temel becerileri uygulaması için bir fırsattan daha fazlasıdır. Bu kilit bir duygusal sistemdir ve kedinizin kendini iyi hissetmesi için çok önemlidir.

Yavru kediler oyun oynarken, onları çevrelerini keşfetmeye motive eden ödül arama davranışlarının çoğunu özellikle ifade eder ve uygular. Özellikle 'avlanma' repertuarlarından 'izlemek', kovalamak, üzerine atlamak ve hatta birbirlerini ısırmak gibi olanları çalmayı severler! Bu davranış için endişelenmenize gerek yok - hepsi mutlu bir kedinin belirtileri.

Kediniz yakında kardeşleriyle veya sahipleriyle olan sert oyunlarını engellemeyi ve gerçek yırtıcı davranışlarını oyuncaklara odaklamayı öğrenecektir. Bununla birlikte, özellikle aynı evde yaşayan iki veya daha fazla kedi varsa, birbirlerini nazikçe kovalamak ve üzerine atlamak, kedilerin birbirleriyle sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmesinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Bu şekilde oynadıklarında kediler rahatlar ve tehdit edilmezler. Bu şekilde oyun sistemi, kedilerin bakım sisteminden kaynaklanan bağ kurma ihtiyacını da ifade etmelerine olanak tanır. Birlikte oynayanlar birlikte kalır diyebilirsiniz!

Kedinizi memnun etmeye ve onunla bağ kurmaya devam etmek için, çeşitli kedi oyuncakları kullanarak bu oyun davranışlarını hayatları boyunca günlük olarak teşvik etmeye devam etmelisiniz. Hareket ettirilebilen veya "sallanabilen" her şey, kediniz için çok eğlencelidir!

 


Tüm memeliler gibi, kedinizin de mutlu hissetmek için tatmin olmuş hissetmesi gerekir, bu nedenle doğuştan gelen davranışlarının düzenli bir çıkış yolu bulması önemlidir. Beslenme, fiziksel temas, tımar etme ve birlikte oynama, kedinizin sizinle yapmayı sevdiği şeylerdir - ve neyse ki, bunların hepsi de bir evcil hayvan sahibi olmanın ve bir kediye bakmanın eğlencesinin birer parçasıdır!

 

 

''Bu yazı Purina sitesinden alınmıştır.''

https://www.purina.co.uk/articles/cats/behaviour/understanding-cats/cat-care-and-cat-psychology

Hergün evinizde dolaşan ve sizinle vakit geçiren kedinizin acaba psikolojisi nasıl diye durup düş...

Etiketler


Daha Fazla Blog Yazıları

  • Kedilerin Renkli Dünyası: Popüler Kedi Irkları ve Özellikleri

    , Tarafında Yazıldı Raikou Europe Kedilerin Renkli Dünyası: Popüler Kedi Irkları ve Özellikleri

    Daha Fazla oku 

  • Satın Alma, Sahiplen!

    , Tarafında Yazıldı Raikou Europe Satın Alma, Sahiplen!

    Daha Fazla oku 

Giriş Yap

Parolanızı mı Unuttunuz?

Hesabınız Henüz Yok Mu?
Yeni Hesap Oluştur

Başa Dön