Kediler Bütün Gün Ne Düşünür?

Kediler Bütün Gün Ne Düşünür?

 

Kedilerle yaşayan herkes, yoldaki trafiğe veya bir leğende yüzen balığa bakmanın neden bu kadar heyecan verici olduğunu hâlâ anlamaya çalıştıklarını söyleyecektir. Hâlâ insan zihninin karmaşıklığını çözerken, belki bir gün dünyayı bir kedi gibi algılamanın ve işlemenin nasıl bir şey olduğunu tam olarak anlayabileceğiz. O zamana kadar, kedilerin ne ve nasıl düşündükleri hakkında ancak iletişim ve davranışlarının analizi yoluyla sonuçlar çıkarabiliriz.

KEDİLER NASIL DÜŞÜNÜR


Evet, beyinleriyle düşünürler. Ancak onların duygulara bakış açısı bizimkinden çok farklı - örneğin sadakat. Sadakatin köpeklerle bağdaştığını düşünüyoruz, değil mi? Bu bir efsane. Kedilerin neden sizinle seyahat etmekten veya arabaya binmekten hoşlanmadıklarını hiç merak ettiniz mi? Evlerine ve insanlara olan bağlılıklarından dolayıdır. Kendilerini güvende, sıcak ve sevilmiş hissettiren yerlere ve insanlara yakın olmayı tercih ederler. Ancak bu davranış çoğu zaman sevgi ve bağlılık eksikliği olarak algılanır. Birilerine bizi incittiği için kin beslemek veya kızmak doğal davranışımızdır ve bu kediler için de geçerlidir. Karar vermelerine izin verilmeyen durumlarda öfkelenirler ve insan dünyasında bunu 'saldırganlık' olarak yorumlarız. Bağımsız yaratıklar oldukları için, kendi refahları söz konusu olduğunda söz sahibi olmaktan hoşlanırlar ve bizim de buna saygı duymamızı isterler. Ancak, kediler onlara soğuk suyla banyo yaptığınız veya sabah miyavlamalarını görmezden geldiğiniz için size asla kin beslemeyecek veya intikam almanın yollarını düşünmeyecektir. Ama aynı zamanda, kediler hiçbir şey için suçlu değildir. Onları cezalandırdığımızda tepki olarak çekinme ya da sinme davranışı sergileriz ama bu suçluluk duygusu değildir; kızgın davranışınıza bir tepkidir.

Kediler, köpeklerden farklı olarak hiyerarşik sistemlerinde çok esnektir. Çevrelerinde birden fazla kaynağa sırayla sahip olurlar; ancak kaynaklar kıt olduğunda kıskançlık belirtileri gösterebilirler. Bu nedenle, çok kedili bir evde, birden fazla kedinin aynı kaynağı paylaşmamasını sağlamak çok önemlidir. Ve kedilerin nasıl düşündüğünü akılda tutarak aslında onlarla geçirdiğiniz zaman da bir kaynaktır.

Şimdi hepimizi birbirine bağlayan iki duyguya geliyoruz - mutluluk ve üzüntü. Kediler sakin olduklarında, zihinsel olarak meşgul olduklarında, iyi beslendiklerinde, oynandıklarında, bakımlı olduklarında ve yeterli ilgi gösterildiklerinde mutlu olurlar. Kediler sıkıldıklarında, strese girdiklerinde, aç kaldıklarında, kirlendiklerinde veya kendilerine ilgi gösterilmediğinde kaygı veya depresyon olarak algıladığımız üzüntü belirtileri gösterirler.

KEDİLER NE DÜŞÜNÜYOR


Kediler akıllıdır, şüphesiz. İnsanlarla bazı yönlerden eşleşen bilişsel becerilere sahipler. Bilim adamlarının ilginç bir bulgusu, 'nesne kalıcılığı'dır. Bir tencerede kaynayan suyu ocağın üzerine bırakıp odaya yöneldiğinizde, görmeseniz de suyun hâlâ kaynadığını ve tencerenin ocakta olduğunu bilirsiniz. Buna 'nesne kalıcılığı' denir. Bu, çocukken denemeden bile öğrendiğimiz bir şey. Köpeklerin aksine, kediler de nesne kalıcılığını anlar. Eğer bir kedi sizin dolabın içinde bir yere mama sakladığınızı görürse, o mamayı almak için o dolapta aynı yere geri döner. Gözden kaybolan bir nesnenin 'yerini' akıllarında tutabilirler. Kedinizin uyaranları algılamak için görme, koklama, duyma, dokunma ve tat alma yeteneği, onların 'algısı' üzerine yapılan bir çalışmadır. Bilim adamları, kedilerin dünyadaki nesnelerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlayıp anlamadıklarını anlamaya çalışıyorlar. 

Kediler yemek düşünür mü? Evet, yemek hakkında düşünmekten hoşlanırlar. Nefis bir tavuk veya kediler için lezzetli bir çorba düşüncesi, en ufak bir uyaranda - mutfağa girdiğinizde veya konserve kutusunun açılma sesini duyduğunuzda - akıllarına geliyor gibi görünüyor. İşte o zaman bitmeyen 'miyav' şarkısını farklı tonlarda duyarsınız. Kediler hayatta kalan canlılar olduğu için zamanında ve yeterli miktarda beslenseler bile akıllarında her zaman mama vardır. Vahşi doğada, yemek yedikten sonra açlıktan ölme riskini almamak için bir sonraki öğünü düşünmeye başlamaları gerekir.

Bu şaşırtıcı gelebilir - kedilerin, özellikle uzun süreli, inanılmaz derecede güçlü hafızaları vardır. Artan koku, görme, işitme, dokunma ve tat alma duyuları sayesinde geçmiş deneyimlerin doğru zihinsel görüntülerini hatırlayabilirler. Birkaç yıl sonra, geçmişteki insanları, yerleri ve olayları hala hatırlayabilirler. Yani belki bir dahaki sefere kedinizi bir duvara veya dolaba boş boş bakarken bulduğunuzda, geçmişi düşünüyor ve onu tekrar tekrar yaşıyor olabilir. Anılarla ilgili hayal kurmaya benzer - belki de belirli bir günde yoldaki trafiğin sesi, geçmişte duyduklarıyla aynıdır.

Kediler insanlar hakkında ne düşünüyor?  Kedinizin büyük olasılıkla sizi düşünüyor olabileceğini bilmek sizi mutlu edecektir. Marketten ya da işten döndüğünüzde onları kapıda bacaklarınıza sürtünürken bulursanız, muhtemelen aklınıza gelmişsinizdir. Bazı kedi davranışçıları, evcil kedilerin 'sürekli yavru kedi' olarak adlandırılan bir durumda yaşadıklarına inanırlar, bu da onların sahiplerini ebeveynleri veya anneleri olarak gördükleri anlamına gelir. Çocukken, onlara bir şey göstermek, yardım istemek ya da yavru kedilerin annelerine aynı şeyi yaptığını bilmek istediğimizde ebeveynlerimizi nasıl düşündüğümüz gibi. Muhtemelen bu yüzden kediniz ilginç bir şey bulduğunda sizi aramaya gelir. Her zaman akıllarında / düşüncelerinde olduğunuzu bilmek sizi mutlu eder. yardım, destek, sıcaklık, sevgi ve arkadaşlık için.

Kedi zihninin enginliğini keşfetmemiş olmamıza ve kedilerin nasıl düşündüklerine dair tüm cevaplara sahip olmamamıza rağmen, kedinizin bir dahaki sefere boş boş baktığını gördüğünüzde bilin ki boşuna değildir!

 

 

 

''Bu yazı headsupfortails bloğundan alınmıştır''

https://headsupfortails.com/blogs/cats/inside-the-mind-of-a-cat-what-do-cats-think-about-all-day

Ne düşünüyor bütün gün bu kediler hiç merak ettiniz mi? Mamadan perdelerle oynamaya bir çok şey olabilir peki ya baş...

Etiketler


Daha Fazla Blog Yazıları

  • Kedilerin Renkli Dünyası: Popüler Kedi Irkları ve Özellikleri

    , Tarafında Yazıldı Raikou Europe Kedilerin Renkli Dünyası: Popüler Kedi Irkları ve Özellikleri

    Daha Fazla oku 

  • Satın Alma, Sahiplen!

    , Tarafında Yazıldı Raikou Europe Satın Alma, Sahiplen!

    Daha Fazla oku 

Giriş Yap

Parolanızı mı Unuttunuz?

Hesabınız Henüz Yok Mu?
Yeni Hesap Oluştur

Başa Dön